JazzTraffic Historie

Jazz Trio JazzTraffic in Jazz Club Langs de Lijn
Jazz Trio JazzTraffic in Jazz Club Langs de Lijn (Foto Erwin Wittenberg)

 

JazzTraffic Historie | leestijd 8 minuten

Het eerste begin

Jazz Trio JazzTraffic heeft inmiddels een geschiedenis opgebouwd van meer dan tien jaar. Lees hier alles over het ontstaan, opkomst en bloei van het trio.

Als officiële oprichtingsdatum voor het JazzTraffic Trio houdt oprichter en drummer / zanger Bob van Eekhout 1 September 2007 aan. Dat was de eerste repetitie van het trio in het wijkgebouw Rehoboth in Badhoevedorp, woonplaats van de oprichter. Doel van het jazztrio was om aangename jazzy muziek te maken met bekend repertoire zodat de muziek niet alleen voor openbare uitvoeringen geschikt was maar ook ingezet kon worden voor live achtergrondmuziek bij borrels, recepties en diners.

Daar was voor Bob echter een zoekperiode van geschikte musici aan vooraf gegaan. Tijdens die zoektocht bezocht hij regelmatig jamsessies in de Vluchthaven in Lijnden. Supergezellige sessies die maandelijks werden georganiseerd door de locale coverband Cruise Control. Het was iedere sessie een bonte verzameling muziek van fifties rock, folk, blues, Amsterdamse liedjes, jazz en pop. Op één van die avonden hoorde Bob een puike gitarist en basgitarist genaamd Arnold Olfers. Arnold werd diezelfde avond nog “ingelijfd”.

Het waren goed bezochte sessies totdat het bestuur van het wijkgebouw de Vluchthaven meer geld wilde zien dan alleen de opbrengst van verkoop van drankjes. Toen viel helaas het doek voor deze sessies in de Vluchthaven die later werden voortgezet in het Ibis Hotel in Badhoevedorp.

Het trio krijgt gestalte.

Nu de pianist nog. Dat was aanzienlijk lastiger. Een goede jazzpianist moet bij een beginnend jazztrio de standards van het Great American Songbook goed kennen en natuurlijk kunnen improviseren. Nadat een zoektocht geen resultaat opleverde bracht een advertentie in de Hoofddorps Courant uitkomst: pianist Paul Mooren diende zich aan.

Na een aantal kennismakingsrepetities van het trio besloten ze verder te gaan onder de naam JazzTraffic. Deze naam werd bedacht door Bob’s vrouw Karin, ingegeven door de “airtraffic” die het nabijgelegen Schiphol met zich mee bracht.

Tijdens een thuisconcert in de zomer werd bij de familie Wittenberg onder de naam “Jazz Op De Dijk” door het trio voor het eerst een privé optreden gedaan. Dat pakte goed uit want Erwin Wittenberg bleek een uitstekende fotograaf die nog steeds aan het trio is verbonden voor het foto – en video werk.

JazzTraffic gaat van start !

Jazz Trio JazzTraffic in Jazz Club Langs de Lijn
Jazz Trio JazzTraffic in Jazz Club Langs de Lijn

In September 2007 begon het trio met de voorbereidingen om voor het voetlicht te treden. Er werd gerepeteerd en er volgde een proefoptreden in Jazzclub Langs de Lijn in Hilversum en een eerste optreden in het Crown Plaza Hotel in Hoofddorp voor het Kerstgala van de Schiphol Airport Operators Committee.

 

Jazz Trio JazzTraffic Kerstdiner 2007
JazzTraffic Trio Kerstdiner 2007 – Crown Plaza Hotel Hoofddorp (foto Erwin Wittenberg)

Om commerciëel aan de weg te kunnen timmeren nam het trio op 26 Februari 2008 een eerste promo CD op met de titel “The Rehoboth Sessions”, met een knipoog naar de beroemde opnames van Miles Davis “The Blue Note Sessions”.

Op de CD stonden klassiekers als Night & Day, Girl From Ipanema, Bluesette, A Foggy Day en Body And Soul. Er stond ook een vocaal nummer op gezongen door Bob van Eekhout met de titel “The Good Life”dat het goed deed bij het publiek. Het stuk was een compositie van de Franse jazzgitarist Sacha Distel. Bob werd uitgenodigd door de KRO voor een live interview op 5 juni 2008 in het radioprogramma “Café Kooymans” waarna The Good Life werd gedraaid in het programma.

Nadat de CD was geperst en de hoes naar een ontwerp door Erwin Wittenberg was gedrukt werd de CD gedistribueerd. Er volgden veel reacties, ook naar aanleiding van de radio-uitzending en de eerste boekingen volgden.

Jazz Trio JazzTraffic CD The Rehoboth Sessions
CD The Rehoboth Sessions
Jazz Trio JazzTraffic CD Rehoboth Sessions
Hoes CD The Rehoboth Sessions (Erwin Wittenberg)

 

 

 

 

 

 

Najaar 2008

Op 23 Augustus 2008 werd een tweede Promo CD opgenomen met de mobiele studio van saxofonist Chris Dee in de oefenlocatie van het trio, het Rehoboth Gebouw in de Nieuwe Meer.  Met Jacques Koopmanschap op mondharmonica en Chris Dee die een aantal stukken als solist meespeelden. Met deze twee muzikale vrienden van het trio werden een aantal favoriete stukken opgenomen, waaronder Tune Up, Billy’s Bounce en het bekende Ellington stuk In A Sentimental Mood. De CD kreeg daarom de titel “Friends & Favorites” mee.

Voor een goede weergave is het gebruik van speakers of een headset aanbevolen.

  1. In A Sentimental Mood (Ellington) The JazzTraffic Trio featuring Jacques Koopmanschap op mondharmonica. 6:42
  1. Tune Up (Eddie "Cleanhead" Vinson) The JazzTraffic Trio featuring Chris Dee saxophone 4:13

Het trio ging voortvarend van start want September werd een drukke maand. Op 1 September was er een eerste repetitie in de vaste oefenlocatie Gebouw Rehoboth als voorbereiding op het eerste officiële optreden op 3 September bij de Haarlemmermeerse Golfclub in Cruqius. Verder deed het trio die maand twee optredens voor particulieren.

Het echte werk begint !

Wiillem van Leeuwen Society Zanger
Willem van Leeuwen Society Zanger

Ook was er een repetitie met zanger Willem van Leeuwen want het trio was mét Willem geboekt voor een optreden voor de Haarlemmermeerse Rotary Club. Willem was een kleurrijke figuur, groot, breed en gekleed in prachtige krijtstreepjes pakken. Hij was ooit keeper en trainer / coach geweest van de Koninklijke HFC en noemde zich “society zanger”. Wat dat precies inhield wist niemand. Kennelijk wist de society dat ook niet want een grootse zangcarriere is het niet geworden voor Willem. Hij woont en werkt tegenwoordig in Duitsland als mede-eigenaar van “Alter Bahnhof Altenau”, een soort vakantiepark.

Jazz Trio JazzTraffic Grand Café Hoofddorp
JazzTraffic in Grand Café Sjapo in Hoofddorp met v.l.n.r. Paul Mooren, Peter Stein, Chris Dee en Bob van Eekhout

Op 29 September 2008 trad het trio voor het eerst op tijdens “BitterUur Swing” van het pas geopende Grand Café Sjapo in Hoofddorp. JazzTraffic zou daar nog vele malen optreden. De rest van het jaar werd de agenda goed gevuld met optredens  en in December vond een tweede Kerstoptreden van het trio plaats in het Carlton Square Hotel in Haarlem, weer in opdracht van de Schiphol Airport Operators Committee

Succes voor het trio in 2009

Jazz Trio JazzTraffic Grand Café Sjapo
Poster JazzTraffic in Grand Café Sjapo

Het jaar 2009 werd een druk jaar voor het trio met het hele jaar door een serie optredens in bekende jazzspots als Het Alternatief in Hillegom, Jazzclub The Duke in Leiden en Grand Café Sjapo in Hoofddorp.

In Januari werd het trio geboekt voor vijf optredens tijdens Nieuwjaarborrels die werden georganiseerd door bedrijven en instellingen. Ook deed het jazz trio een eerste optreden bij een bruiloft en speelde de bruiloftreceptie in Orangerie Elswout in Overveen.

Inmiddels was basgitarist Arnold Olfers vervangen door contrabassist Peter Stein, die echter vanwege een baan met wisseldiensten zich niet kon binden aan het trio.

Jazz Trio JazzTraffic met saxofonist Chris Dee
Jazz Trio JazzTraffic met v.l.n.r. Hans de Groot, Paul Mooren, Chris Dee en Bob van Eekhout (Foto Erwin Wittenberg)

Vervolgens werd Hans de Groot aangetrokken. Hans was een bekende en gerenommeerde bassist in het schnabbelcircuit en was bovendien vaste contrabassist van de vermaarde Big Band Het Utrechts Jazz Orkest. Ook trad de Engelse saxofonist maar in Nederland woonachtige Chris Dee toe als vaste sidekick voor het trio. Ook werd met saxofonist Kurt Schwab samengewerkt voor een aantal optredens.

Jazz Trio JazzTraffic op Jazz Festivals.

In 2009 trad Jazz Trio JazzTraffic twee keer op tijdens een jazzfestival. Het eerste was tijdens het Meer Jazz Festival op 15 Mei 2009 met Chris Dee op sax en Jos Groot op gitaar. Daar kregen de locale bands de mogelijkheid zich te presenteren en het trio greep die kans met beide handen aan.

Jazz Trio JazzTraffic Meer Jazz Festival
JazzTraffic – Meer Jazz festival 2009

Inmiddels was er via Floor Visser van First Floor Productions een uitnodiging gekomen voor een optreden tijdens het Jazz Below The Sea Festival in Almere. Omdat het trio op een groot podium op het festivalplein moest optreden werd besloten het trio uit te breiden met Jacques Koopmanschap op mondharmonica en saxofonist Kurt Schwab. Bassist Dan Simon verving Hans de Groot die op vakantie was. Het trio fungeerde als voorprogramma voor Rita Reijs en het Peter Beets trio.

Jazz Trio JazzTraffic - Jazz Below The Sea Festival
JazzTraffic – Jazz Below The Sea Festival. V.l.n.r. Paul Mooren, Dan Simon, Bob van Eekhout, Kurt Schwab (Foto Bob Bronshoff)

 

Jazz Trio JazzTraffic & Jacques Koopmanschap
JazzTraffic met Jacques Koopmanschap op mondharmonica – Jazz Below The Sea Jazz Festival Almere (Foto Bob Bronshoff)

Op 20 juni 2009 vond het optreden plaats en het werd een groot succes. Na dit optreden werd het trio geboekt voor diverse optredens en werd de bekendheid verder uitgebreid.

Nieuwe Promo CD: “An Evening With Trio JazzTraffic”.

Molen van Sloten Amsterdam
Molen van Sloten, Amsterdam

Op 11 Juli 2009 nam het trio een nieuwe Promo CD op met de titel “An Evening With Trio JazzTraffic”. De opnames vonden plaats met de mobiele studio van Chris Dee in de prachtige Molen van Sloten die over een tuinzaal beschikt met een fijne akoustiek en waarin zich een mooie Yamaha vleugel bevindt.

Voor de hoes werd een prachtige foto gebruikt van de Molen van Sloten door fotograaf Erwin Wittenberg.

Het trio nam stukken op die zich buitengewoon goed lenen voor live achtergrondmuziek bij recepties en diners zoals “It Might As Well Be Spring, Tenderly en Over The Rainbow”.

Voor een goede weergave verdient het aanbeveling de opnames te beluisteren op speakers of headset.

  1. Tenderly The JazzTraffic Trio 4:07

Op 4 en 6 September speelde JazzTraffic nog op een ander groot evenement namelijk “Haarlemmermeer Culinair” dat met enige onderbrekingen nog steeds wordt georganiseerd. Op de eerste avond had de trio de pech dat het werkelijk stortregende. Maar de tweede dag was prachtig weer en kon het trio zich verheugen in een grote publieke belangstelling.

Het jaar 2010 begint met veel veranderingen voor het trio.

In 2010 nam het trio afscheid van pianist Paul Mooren die werd vervangen door de, we mogen zeggen, de vermaarde pianist Hans Heinhuis. Hans was al ruim veertig jaar aktief in de muziekwereld en verbonden aan wat nu de NPO heet, o.a. als orkestinspecteur van het Metropool Orkest. Maar Hans was in zijn vrije tijd ook een begenadigd pianist en speelde in al die jaren met vele bekende en minder bekende musici, waaronder klarinettist Ad van den Hoed, zangeres Conny van Bergen en was geruime tijd pianoleraar van de befaamde pianist Michiel Borstlap.

Ook ging het trio zich meer en meer toeleggen op muziek voor particuliere evenementen. De jazzmarkt was en is een moeilijke markt en wil je veel optreden dan moet je privé evenementen spelen.

Het jaar begon met wederom een optreden tijdens een Nieuwjaarsborrel van de Haarlemmermeerse Rotary Club in de Challenge in Hoofddorp. Naast veel particuliere optredens breidde het jazztrio zijn reputatie van trio bij uitstek voor live achtergrondmuziek uit en speelde in grote hotels zoals het viersterren Wyndham Apollo Hotel en speelde een serie vrijmibo optredens voor het Sheraton Schiphol Airport Hotel.

Het trio breidt zijn werkgebied uit en groeit verder.

Het trio gebruikte de jaren na 2010 om zijn reputatie verder uit te breiden. Er werden optredens gedaan voor de Netwerk Party van MeerBusiness Haarlemmermeer maar ook kreeg het trio meer landelijke bekendheid waardoor ook de particuliere optredens snel stegen.

Het was ook een jaar met bijzondere optredens, zoals voor een Cardiologie Conventie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam waar JazzTraffic de muzikale omlijsting verzorgde en gastspreker Johan Cruijff muzikaal inleidde. En het trio speelde in opdracht van Klein Oving Theaterproducties de afterparty van de toneelvoorstelling “Het Gouden Ei”.

Succes in 2013 met Broken Wing

Ook 2013 was een bijzonder succesvol jaar. Bij de Amerikaanse top website All About Jazz was de Jazztraffic uitvoering van “Broken Wing” verkozen tot Download Of The Day. Dat was voor het eerst dat een Nederlandse formatie dat gelukt was.

JazzTraffic op #1 jazz chart van all about jazz
Jazz Trio Traffic op #1 op de Chart van de Amerikaanse Jazz website “All About Jazz”.

 

Maar liefst een maand  behield het trio deze # 1 positie ondanks veel concurrentie van Amerikaanse formaties. Maar uit de vele reacties bleken de sitebezoekers onder de indruk van dit stuk dat door bijna niemand werd en wordt gespeeld met uitzondering van Chet Baker. U kunt het beluisteren op de HomePage van deze site.

Als gevolg van dit succes steeg JazzTraffic ook op de site van ReverbNation naar een eerste plaats op de Jazz From Amsterdam Chart, boven o.a. boven Mike Del Ferro en Saskia Laroo.

Jazz Trio Traffic # 1 Reverb Nation
JazzTraffic op # 1 in de Jazz Chart Amsterdam van Reverb Nation

 

Jazz Trio JazzTraffic Meer Jazz Cafe Hanneke Jansen
JazzTraffic met zangeres Hanneke Jansen in het Meer Jazz Cafe – De Rustende Jager Nieuw Vennep

Maar het trio bleef het eigen jazzpubliek trouw en deed optredens voor het Meer JazzCafé in De Rustende Jager en Hotel De Beurs in Hoofddorp met de zangeressen Hanneke Jansen en Colette Wickenhagen.

Ook speelde het trio op het buitengewoon gezellige “Buitengewoon Jazzy Noortwijk”  festival en trad voor het eigen publiek op voor Zondagmiddag Podium Haarlemmermeer.

 

Jazz Trio JazzTraffic met Marjoleine Leene
JazzTraffic met zangeres Marjoleine Leene in de Lindenhof

Wel werden langzaam maar zeker de gevolgen van de economische crisis voelbaar. Maar gelukkig bleven optredens voor recepties, afterparties en diners doorgaan in bijvoorbeeld Kasteel Hooge Vuursche, de Haarlemse Schouwburg, Claus Event Center, De Lindenhof, De Parel van Zuilen en het West-Indisch Huis in Amstelveen en het Novotel in Hoofddorp.

Maar we zagen ook de trend toenemen voor optredens bij mensen thuis of in restaurants die worden gebruikt voor het vieren van jubilea en waar onze klanten regelen dat we daar optreden voor de muzikale begeleiding van hun feest.

Met de ruim tien jaar ervaring die het jazz trio heeft opgedaan is het repertoire gegroeid en heeft het trio een verdere professionalisering  kunnen realiseren, Niet alleen qua muziek maar zeker qua invulling van de wensen van onze klanten en een perfekte organisatie daar omheen.

Van publieke naar privé optredens.

Vanaf het begin heeft het trio publieke en particuliere optredens gedaan om bekendheid te verwerven bij het publiek. Maar de laatste jaren is het accent verschoven naar optredens voor particuliere evenementen. Levende muziek in hotels, restaurants, bars en clubs is er bijna niet meer en daarmee is de kans om op te treden gedaald.

Het trio heeft zich daarom al jaren toegelegd op het spelen op recepties en diners bij mensen thuis, op tuinfeesten maar ook in restaurants of feestlocaties die zijn afgehuurd voor de bruiloft of het feest.

Sinds het begin van het jazz trio in 2007 is er veel gebeurd en is er veel veranderd. En we zijn allemaal een jaartje ouder geworden. Maar veel van de stukken die we spelen zijn nog veel ouder en nog steeds springlevend !

Nog veel meer over het huidige JazzTraffic Trio vindt u op de Home Page !