Live Achtergrondmuziek: Zes Tips Voor Een Top Feest !

“Zes Tips Voor het Inhuren van Live Achtergrondmuziek”Live Achtergrondmuziek met pianist Foto Erwin Wittenberg

Live achtergrondmuziek. Leestijd 9 minuten

U bent op zoek naar live muziek voor een feestje want u geeft binnenkort een receptie of diner voor bijvoorbeeld een bruiloft feest, huwelijksverjaardag of jubileum ? Want u wilt iets speciaals doen in de vorm van live achtergrondmuziek. Het moet natuurlijk goed zijn want je kunt een dergelijk evenement niet overdoen en bovenal wilt u waar voor uw geld.

Stel de goede vragen want dat voorkomt teleurstellingen.

Er zijn veel vragen want u hakt niet dagelijks met dit bijltje. Wie kan ik boeken ? Wat moet de bezetting zijn ? Een muziek duo of trio, een band ?

Wat voor muziekstijl ? Popmuziek of easy listening jazz ?  Is het volume wel op het gewenste niveau ? Wat spelen ze ? Hoe spelen ze ? En wat kost het ? Waar moet ik op letten voordat ik een band boek voor live achtergrondmuziek ?

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • Een professionele band of professionele uitvoering ?
 • Gepast volume bij mijn evenement
 • Hoe kan ik de kwaliteit van de musici beoordelen ?
 • Het budget voor live achtergrondmuziek
 • Heb ik een Comfort Feeling over de service en afhandeling ?

In dit artikel zullen we deze vragen behandelen aan de hand van een aantal criteria met tips om tot een juiste keuze te komen. In het woud van aanbiedingen die je op Google vindt is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Dat geldt in feite voor alles wat u wilt kopen via een site. Maar een produkt kun je wellicht ruilen maar bij live achtergrondmuziek ligt dat wat moeilijker.

 1. Een professionele band of een professionele uitvoring ?

Dat klinkt logisch en dat is het ook. Maar we zullen u direct uit de droom helpen. Het aantal musici dat professioneel, in de zin van beroepsmatig, op recepties en diners speelt zijn is relatief klein. Bekende trio’s zoals bijvoorbeeld van pianist Peter Beets spelen ueberhaupt geen privé evenementen. En als ze het al doen is het voor zeer speciale mensen tegen een zeer speciale prijs.

Er zijn wel  bureaus die een pool van beroepsmusici gebruiken maar die spelen dan vaak in wisselende samenstellingen en de (hoge) prijs is er ook naar.

Dat neemt niet weg dat er tal van semi-professionele – of amateur orkesten zijn die op hoog niveau live achtergrondmuziek spelen en u perfect van dienst kunnen zijn.

Een professionele muziekuitvoering is belangrijker dan een professionele band.

Dit betekent dat het overgrote deel van de musici die zich aanbieden voor privé evenementen zoals recepties en diners geen beroepsmusici zijn maar semi-profs of amateurs, in de zin van musici die er geen beroep van hebben gemaakt. Maar dat hoeft geen enkel probleem te zijn.

Het gaat erom dat de uitvoering van de muziek op professioneel niveau gebeurt, met andere woorden van dezelfde kwaliteit is als je van goed opgeleide beroepsmusici kunt en mag verwachten. En dat kan heel goed want er zijn musici met een gewone baan, die hebben veel gestudeerd bij een privéleraar en met jarenlange ervaring. Daardoor bereiken ze in ieder geval een professioneel niveau wat betreft de uitvoering van de muziek en daar gaat het om.

Ga er dus niet van uit dat kwalitatief goede muziek alleen door beroepsmusici wordt gespeeld. Baseer uw keuze op de uitvoering van de muziek die u wenst en hoe goed u dat zelf vindt.

 1. Gepast volume bij mijn evenement want we willen nog een gesprek kunnen voeren.

live achtergrondmuziek volume te luidNatuurlijk, daar gaat het om. Maar u wilt geen Spotify geluid maar kiest juist voor live muziek omdat dat die extra ambiance geeft dat u zoekt. Qua bezetting komt u dan uit bij een solist, duo of trio. Bij een duo of trio is de basis dat er in ieder geval een contrabas in de bezetting zit. Want zonder bas klinkt elk duo of trio plat en blikkerig en kun je net zo goed Spotify aanzetten.

Een pianist boeken voor live achtergrondmuziek.

Bij een klein aantal gasten en beperkte ruimte is een pianist in het geval u kiest voor een solist de meest geëigende vorm voor een bruiloft met receptie of diner. Zeker als uw feestlocatie of restaurant over een vleugel beschikt komt deze “keizer der instrumenten” volop tot zijn recht, ook visueel. Mocht dat niet zo zijn dan zijn er pianoverhuurbedrijven die voor een vleugel of piano kunnen zorgen en ook het vervoer voor hun rekening nemen.

pianist boeken live achtergrondmuziek
Stage piano

Alle pianisten die pianomuziek verzorgen beschikken over een zogenaamde “stagepiano” die wordt versterkt maar waar het volume op kan worden aangepast. Er zijn ook (al worden ze steeds zeldzamer) pianist / entertainers die zichzelf als zanger begeleiden.

Een bijkomend voordeel is dat een pianist ook kan worden ingezet bij een huwelijksceremonie als het een bruiloft betreft en daarna de receptie of het diner kan spelen.

Een muziek duo voor uw receptie.

Beschikt u over een wat grotere locatie en en groter aantal gasten (zeg tot twintig gasten) dan komt een muziek duo of muziek trio in beeld.

Contrabas en piano voor Live achtergrondmuziek

pianist en contrabas voor live achtergrondmuziek jazz muziek duo

 

Muziek duo’s zijn er in vele bezettingen, maar de meest gebruikte zijn piano met bas, gitaar met bas of sax met bas. Elke bezetting heeft zijn eigen charme afhankelijk van uw muzikale voorkeur. Maar een duo met prachtige pianomuziek kan net zo aantrekkelijk zijn als twee musici, bijvoorbeeld een bassist met saxofonist met een lekker cool Stan Getz geluid. Neem in ieder geval altijd een bassist voor een mooie sound.

Een muziek trio voor uw receptie.

Voor wat grotere recepties of diners is een muziek trio aan te raden. Klassiek is de bezetting met piano, contrabas en drums, in welk geval u over een compleet “orkest” beschikt. Goed ingespeelde trio’s in deze bezetting houden rekening met het volume. De drummer speelt om het volume in de hand te houden met “kwastjes”of  “brushes” in vaktaal en geeft daarmee de muziek een lekkere “swing touch”.

Live achtergrondmuzik muziek trio Live achtergrondmuziek

Maar er zijn ook varianten met bijvoorbeeld saxofoon, gitaar en bas of een trio met gitaar, bas en drums. Elke Live achtergrondmuziekbezetting zal tevens zijn specifieke klankkleur gebruiken voor een bepaald soort muziek. Bij een trio met sax zal de Stan Getz sound een belangrijke rol spelen. Bij een trio met gitaar kun je rekenen op bijvoorbeeld lekkere bossa nova’s in de stijl van de grote componist Antonio Carlos Jobim. En bij een trio met piano mag u natuurlijk rekenen op muziek in de stijl van Oscar Peterson of om in Nederland te blijven Louis van Dijk en Peter Beets.

 1. Hoe kan ik de kwaliteit van de musici beoordelen ?

Live achtergrondmuziekHiervoor bent vooral op uw eigen gehoor aangewezen. Maar elke muziekformatie zal op zijn website MP3 geluidsfragmenten, een video beschikbaar hebben of een promo – CD uitgeven. Velen hebben hun muziek op Spotify of Soundcloud geplaatst. Het is absoluut aan te raden hier naar te informeren en de opnames goed te beluisteren om te horen of er een “match” is met uw muzikale voorkeur en smaak. Zijn er geen muziekfragmenten beschikbaar dan is het niet aan te raden met die aanbieder in zee te gaan.

De meeste aanbieders hebben referenties of reviews op hun site staan. Vanzelfsprekend staan hier alleen de positieve aanbevelingen op maar toch is het belangrijk reacties van klanten te lezen. Een enkele keer wordt er ook wel eens een minpunt  vermeld en het is belangrijk dat te weten zodat u er rekening mee kunt houden.

Tenslotte als er een formatie is die ook publieke optredens verzorgt is het aan te raden deze te bezoeken. U kunt dan ook zien of de aankleding en presentatie naar uw zin zijn en u kunt eventueel al kennismaken met de musici.

 1. Passende muziek en mijn muzikale voorkeur.

Dit is een heel belangrijk item in de keuze die u maakt en de muziek die u boekt. Het is úw feestje dus is het logisch dat u muziek neemt naar uw smaak en voorkeur. Maar ook heeft u te maken met gasten en wellicht ouderen die een andere smaak hebben. Passende muziek is dus geboden en dan zijn er twee belangrijke keuzes.

Live achtergrondmuziek pop muziekOp de eerste plaats popmuziek waarbij vooral hits uit de jaren zestig, zeventig en tachtig zeer populair zijn. De muziekformatie die u kiest zal dit in aangepaste vorm brengen, afhankelijk van de bezetting. Maar herkenbare muziek doet het altijd goed en geeft u en uw gasten een vertrouwd muzikaal geluid.

Een jazz band voor Live Achtergrondmuziek De tweede optie zit in jazzy easylistening muziek. Deze muziek moet u zoeken in de sfeer van natuurlijk Frank Sinatra, Tony Bennett en Michael Bublé en instrumentaal is de muziek van Oscar Peterson of George Benson een  bekend voorbeeld.

Ook zijn er varianten denkbaar bijvoorbeeld als u een pianist wilt boeken die lichte klassieke muziek brengt. Het is een specifiek genre dat van de musicus muzikale bekwaamheden vraagt die hij speciaal voor deze muziek heeft ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige muziek van Chopin, Schubert of Mozart. Als u op You Tube zoekt naar “licht klassieke muziek” vindt u vele voorbeelden die van nut kunnen zijn bij het maken van een keuze.

 1. Het budget voor live achtergrondmuziek.

Kosten euro's voor live achtergrondmuziekHet budget waar u rekening mee moet houden wordt bepaald door een aantal faktoren zoals het aantal musici, de speeltijd, reistijden en eventuele extra wensen die u heeft.

Het grootste prijsverschil zit in de soort aanbieder. Een evenementen – of boekingsbureau heeft veel voordelen zoals een grote keuze door de verscheidenheid aan muziekformaties en muziekstijlen die allemaal onder één dak zijn ondergebracht. En u bent op zijn minst verzekerd van kwalitatief goede musici. Bovendien heeft een bedrijf een betrouwbaarheidsfaktor omdat het als juridische entiteit aanspreekbaar is.

Maar u betaalt ook een behoorlijke prijs want bureaus nemen een marge bovenop de gage van de musici en rekenen ook nog 15% extra voor overhead. En u bent niets meer of minder dan een klant die zaken doet met een werknemer. Dat hoeft geen nadeel te zijn maar zorg er voor dat u persoonlijke aandacht krijgt en uw wensen worden gehoord.

Aan de andere kant zijn er veel musici en bands die zelf hun management doen en op basis van hun reputatie betrouwbaar zijn en direct betrokken zijn. Over het algemeen kan worden gesteld dat deze qua prijs zeer concurrerend werken vergeleken met boekingsbureaus.

Nadeel is dat mocht er onverhoopt een probleem zijn privépersonen niet zo makkelijk juridisch aan te spreken zijn.

Prijzen, afspraken en extra’s voor live achtergrondmuziek.

Contract voor Live achtergrondmuziek contract opstellenVoor alle aanbieders geldt dat ze werken met “van af” prijzen. Dat is logisch want ze gaan uit van een basisbedrag en moeten rekening houden met extra kosten bij extra wensen. De klant kan dat als nadeel ervaren omdat deze het gevoel krijgt voor alles extra te moeten betalen.

Prijzen vergelijken en vooral appels met appels vergelijken is zeer aan te raden. Bij alle marktpartijen kunt u zonder uitzondering vrijblijvende offertes opvragen.

Met appels met appels vergelijken gaat het vooral om de basis elementen:

 • Speeltijd, meestal 3 x 45 minuten
 • Pauzes, hoe vaak een pauze en hoelang ?
 • Welke kosten zijn wel / niet inbegrepen ? Denk hierbij aan kosten van instrumenten en apparatuur, verzekering en kosten van derden zoals parkeerkosten.
 • BTW wel / niet inbegrepen ? Op dit moment is het BTW tarief voor musici en artiesten 6%.
 • Kosten voor het spelen van een extra set. Vooral als het heel gezellig doet u een verzoek om “wat langer door te spelen”. Regel vooraf de kosten voor het spelen van een extra set.
 • De samenstelling van het orkest.

Met wie u ook in zee gaat, zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd en let bij bedrijven ook op hun algemene voorwaarden. Zorg ervoor dat extra’s ook zijn vastgelegd zoals de gewenste kleding (bijvoorbeeld smoking) van de musici of dat de musici weten dat een saxofoon spelende oom graag een paar nummers wil meespelen en of een tante die zo leuk zingt ook een nummertje mee mag doen.

Het vastleggen van de afspraken kan met een door beide partijen ondertekend formeel contract. Maar een email met een akkoord verklaring is eveneens rechtsgeldig.

 1. Tot slot: alle stappen gezet: heeft u een goed “Comfort Feeling” ?

Voordat u uw handtekening zet of akkoord geeft vraag uzelf dan af:

 • Heb ik hier een goed gevoel bij ?
 • Is alles naar wens afgehandeld ?
 • Verliep de communicatie soepel ?
 • Zijn alle afspraken vastgelegd ?

Comfort feeling live achtergrondmuziekKortom een goede “comfort feeling” is belangrijk voor de uiteindelijke beslissing. Wij hopen u met deze zes tips op weg geholpen te hebben.

Veel plezier !

Wilt u meer weten over live achtergrondmuziek met een jazz duo of jazz trio voor uw huwelijk of huwelijksverjaardag  ? Ga dan naar deze pagina met interessante informatie voor uw evenement.

Meer informatie over live receptie muziek vindt u op deze pagina

Heeft u interesse in jazz muziek in het algemeen ? Ga dan naar Bob’s Jazz Blog voor meer dan 700 artikelen over jazz muziek, fotografie, boek en CD recensies, jazz historie en actualiteiten.