Pianomuziek van het Oscar Peterson Trio

“Beroemde Jazz Trio’s: Bronnen Van Inspiratie”

Pianomuziek bruiloft van jazzpianist Oscar Peterson
Oscar Peterson

Pianomuziek bruiloft | Leestijd 8 minuten

In jazz gespecialiseerde piano trio’s in de meest populaire bezetting piano, contrabas en drums, zullen ongetwijfeld jazzmuziek in de stijl van Oscar Peterson op het repertoire zetten. Op de juiste manier gespeeld is het ideale muziek voor een receptie of diner. Een piano band zal U daarom zeker van dienst kunnen zijn om een levendige maar ook stijlvolle muzikale omlijsting en live achtergrondmuziek voor u te verzorgen.

De beroemde wetenschapper Albert Einstein verklaarde ooit: “Creativity is knowing how to hide your sources”.

Dat is dan wellicht voor de wetenschap van toepassing, in de muziekwereld gaat dat niet op. Alle musici hebben een voorbeld dan wel inspirator. Sinatra’s grote voorbeeld was crooner Bing Crosby. Lennon & McCartney hadden in Lonnie Donegan, Chuck Berry en Little Richard grote voorbeelden. De Stones haalden hun inspiratie uit de blues. En daar hebben geen van allen ooit een geheim van gemaakt.

In de jazzwereld is het niet anders. De Canadese pianovirtuoos Oscar Peterson’s (1925-2007) grote voorbeeld was pianist Art Tatum. Zelfs zo dat Peterson besloot te stoppen met piano spelen nadat hij Tatum voor het eerst had gehoord. Hij ging er van uit dat niveau nooit te zullen halen. Gelukkig heeft hij nooit de daad bij het woord gevoegd.

Kennismaking met de muziek van Oscar Peterson.

Pianomuziek voor een bruiloft met een jazz trioMijn eerste kennismaking met de muziek van Oscar  Peterson was toen ik een jaar of 12 was. Als aankomend drummertje had ik het geluk dat vader beroeps pianist en drummer was zodat ik met enige regelmaat thuis over een complete drumkit kon beschikken.

Maar even zo vaak was die niet beschikbaar als pa moest spelen. Goede raad bleek niet duur te zijn. Het bleek dat de TV-gids een ideale vervanger was van de snaredrum, als je tenminste met brushes speelde. Dat deed ik bij voorkeur op de muziek van Peterson.

Meespelen met de muziek van Peterson was een geweldige leerschool. Je leerde alles: de opbouw van de melodie en schema naar solo’s zowel voor piano als bas, het spelen van zogenaamde “4 om 4” solo’s van de drummer. Drummer Ed Thipgpen speelde bijna altijd het schema met brushes en als Peterson ging soleren ging hij over op cymbals.

Oscar Peterson Plays Porgy And Bess.

Eén van de eerste nummers die ik zo leerde spelen was het het stuk “There’s A Boat Dat’s Leavin’ Soon For New York”. Het was verschenen op de LP “Oscar Peterson Plays Porgy & Bess”, uitgebracht in 1959 en geproduceerd door de befaamde jazz promotor Norman Granz. Met naast Peterson op piano Ray Brown op contrabas en Ed Thigpen op drums

Norman Granz introduceert Oscar Peterson.

Norman Granz Pianomuziek voor een jazz bruiloft
Norman Granz

De Amerikaanse jazz impressario Norman Granz speelde een grote rol in de ontwikkeling van Peterson. Hij engageerde de jazz pianist voor zijn beroemde  ” Jazz At The Phiharmonics” tournées en zo werkte hij gestaag aan zijn carriere. Het stelde hem ook in staat te werken met de toenmalige grote jazzhelden.

In zijn langdurige loopbaan heeft Peterson prachtige jazz stukken gespeeld die behoren tot mijn favorieten. Bijvoorbeeld het prachtige “You Look Good To Me”  een stuk met een op Bach geïnspireerde melodielijn.

Oscar Peterson de componist

Nog een prachtig stuk is Wheatland (Korenland) geïnspireerd op de onafzienbare akkers in Canada, het geboorteland van Peterson. Afkomstig van het album Canadiana Suite met een muzikale ode aan Canada. Alle acht  stukken zijn door hem gecomponeerd en gebaseerd op een streek of stad in Canada.

Oscar Peterson de docent

Jazz pianomuziek van Oscar Peterson voor een bruiloft
Oscar Peterson

Het aantal studieboeken dat Peterson publiceerde is  enorm. Hij heeft zich altijd ingezet voor pianostudies en piano studenten en een blik op bijvoorbeeld de bolcom pagina met zijn publicaties is veelzeggend genoeg.

Peterson wordt algemeen beschouwd als de grootste jazzpianist, hoewel hij zelf Art Tatum die titel toedichtte. Maar iemand als Duke Ellington noemde Peterson niet voor niets “de maharadja van het klavier”.

Verdrietig genoeg kreeg deze top pianist in 1993 een beroerte waardoor zijn linkerhand nog slechts minimaal mee kon doen. Dat moet een enorme klap zijn geweest voor deze meester van het klavier.

Oscar Peterson Discografie

Dat Peterson een indrukwekkende discografie op zijn naam geeft staan hoeft geen betoog. Onder de naam “SongBooks” speelde hij albums vol gewijd aan beroemde componisten zoals George Gershwin, Cole Porter, Irving Berlin en Duke Ellington.

Daarnaast verschenen er talloze releases van optredens en albums gewijd aan jazz zangeressen zoals Anita O’Day, en Ella Fitzgerald. Met laatstgenoemde maakte hij ook veel tournées in het kader van Jazz At The Philharmonics.

NHOP

Van de lange lijst met musici met wie Peterson samenwerkte springt er één uit: contrabassist Niels-Henning Orsted Pedersen. Vanwege zijn lange naam werd hij ook wel “The Dane With The Never Ending Name genoemd”.

Niels-Henning was een weergaloze bassist met een supertechniek die met name de rechterhand virtuoos kon inzetten. Daardoor kon hij bij bassolo’s excelleren en voegde daarme veel artistieke inhoud toe aan de muziek van het trio. Hij was een aantal maal gastdocent bij het Conservatorium van Amsterdam.

Informatie tips.

De meest uitgebreide discografie staat staat op Discogs en vindt u hier. Uitgebreide algemene informatie over Peterson vindt u op zijn website en deze Wikipedia pagina.

Pianomuziek bruiloft in de stijl van Peterson.

Romantische Pianomuziek voor een receptie of diner
Pianomuziek op uw bruiloft

Meer informatie over live pianomuziek op uw bruiloft vindt u op deze pagina. Laat u adviseren door onze bandmanager om tot een perfecte match te komen met uw wensen voor uw receptie of diner voor live pianomuziek.

Cat./ Pianomuziek bruiloft