Jazz Muziek: Een Kijkje Achter De Schermen Van Een Jazz Trio

Jazz Muziek

The Jazz Trio: An Inside View

Jazz muziek / Leestijd 8 minuten

Jazz muziek vereist een nauwe samenwerking tussen de musici in een jazz orkest. Bij soleren, een essentieel onderdeel van jazz muziek, komt het er op aan dat de musici elkaar aanvoelen, ondersteunen en anticiperen. Kortom, muzikaal gezien een klik met elkaar hebben dat neerkomt op  intensief samenspel gedreven door muzikaliteit en individuele techniek. Techniek valt te leren, muzikaliteit niet.

Video Serie Van Vic Firth Over Het Maken van Jazz Muziek In Een Jazz Trio

Voor wie eens een kijkje wil nemen in de keuken van een jazz trio is er een prachtige serie van Vic Firth met de titel “The Jazz Trio: An Inside View”. Vic Firth is een Amerikaanse onderneming en wereldwijd bekend als fabrikant van drumsticks en brushes en zogenaamde mallets. Dat zijn “slaghouten” voor vibrafoons, pauken en xylofoons.

Het is een fascinerende serie van 12 video afleveringen voor zowel  musici als  jazzliefhebbers waarin uit de doeken wordt gedaan hoe musici op elkaar reageren, hoe ze een stuk benaderen en tot team play komen. Elke aflevering ( een installment) bestaat uit twee delen: in deel 1 horen we de uitvoering van een stuk of standard en in deel 2 een uiteenzetting (insights) van de  individuele spelers wat ze hoorden en dachten tijdens de uitvoering.

De serie wordt gepresenteerd door de befaamde drummer Steve Houghton met medewerking van de top musici Rusty Burge op vibrafoon, Steve Allee op piano en Jeremy Allen op contrabas.

Een paar voorbeelden van de uitwisseling van gedachten:

Installment 1: Brother to Brother (Steve Allee)

Componist Steve Allee van het eerste stuk Brother to Brother, legt  uit dat het is gebaseerd op een stijlfiguur die veel werd gehanteerd door Art Blakey’s Jazz Messengers met een jaren ’50 jaren ’60 sound. Namelijk een swing thema met een middenstuk in 6/8 of  12/8 maatverdeling gespeeld in een andere toonsoort. Blakey hanteerde ook wel een concept waarbij een stuk begon met Latin en overging naar swing. Voor pianisten is interessant de uitleg over de manier waarop Allee omgaat met de akkoorden en changes.

Drummer Houghton legt uit dat hij als eerste het stuk in secties indeelde, met name doelend op het 12/8 middenstuk dat hij ondersteunt met een Latin groove.

Bassist Jeremy Allen vertelt dat het trio ook fungeert in een bigband rythmsectie. Op het moment dat het orkest plaats maakt voor een pianosolo valt hem op dat het energieniveau of zoals hij het noemt “de adem van het geluid” geen moment stilvalt. Het stuk dat ze spelen Brother To Brother is niet snel of hard gespeeld maar de energie is allesomvattend. Hij vult aan dat zijn baspartij aanvoelt alsof een tandwiel in de radertjes valt.

De musici gebruiken hier subjectieve begrippen die niet meetbaar zijn maar aangeven hoe hun gevoel is en of het ook goed voelt. Essentiëel voor elke vorm van muziek in het algemeen en jazzmuziek in het bijzonder.

Installment 8: I Mean You ( Thelonius Monk)

Hier speelt het trio in de bezetting vibrafoon, bas en drums een bekend stuk van Monk. Voor wie het verschil in benadering met het origineel van Monk’s trio wil analyseren is er een You Tube filmpje Monk I Mean You

Vibrafonist Rusty Burge legt uit dat hij niet specifiek de stijl van Monk volgt maar het meer “open” laat, vooral bij de bridge. Hij speelt zoals hij het noemt meer “chromatisch en lineair” .

Drummer Steve Houghton zoekt in dit stuk vooral de balans. Een simpel en niet te luid “right cymbal” geluid en in het middenstuk de 2 en 4 accentueert met 2 cymbals. Verder is hij niet te druk en vermijdt daarmee dat de balans wordt verstoord. Verder legt hij uit een kleine bebop drumkit te gebruiken voor dit triowerk.

Bassist Jeremy Allen legt de nadruk van zijn spel op het inspelen op het right cymbal en bassdrum patroon en het handhaven van de groove.

Wat eigenaardig is het dat VicFirth twaalf installments aankondigt maar dat er maar acht op de site staan. Misschien komen ze nog.

Al met al interessante en leerzame video’s over jazz muziek en het maken van jazz in een trio bezetting en u vindt de serie hier: The Jazz Trio: An Inside View

Meer informatie over de jazz muziek van JazzTraffic vindt u op de homepagina.